98%

Mik azok a hal probiotikumok, és milyen hatással vannak a tóban élő halak betegségeire?

A meleg telek megakadályozzák a halakat az állandó téli hibernációban, ami az immunitás gyengüléséhez és a tóban élő halak általános egészségi állapotának romlásához vezet. Az egyre növekvő KOI ponty import miatt számos betegség is bekerül. Ezek főként rettegett, gyógyíthatatlan halvírusos fertőzések, amelyek nagy katasztrófát okozhatnak az egész tóban. Létezik valamilyen megelőző védelem?

probiotika_probiotic_pond_home_pond 

Az utóbbi évek éghajlati ingadozásai, száraz forró nyarak és enyhe telek sok tótulajdonosnak okoznak fejtörést. A halak többször is felébrednek télen, majd újra hibernációba kerülnek. Ezek az instabil körülmények jelentős stressz faktorok, és nagyon megterhelőek a tenyésztett halak egészségi állapota szempontjából. Általánosságban a tenyésztett halak érzékenyebbek, különösen a KOI pontyok.

A világméretű halimportnak köszönhetően számos betegség került be hozzánk. A legproblémásabbak a vírusos megbetegedések, amelyeket szinte lehetetlen kezelni. A legismertebbek közé tartozik a tavaszi ponty virémia (Rhabdovirus Carpio), a KOI herpesz vírus (Alloherpesviridae család), a kárászok vérképző rendszeri nekrózisa (Alloherpesviridae család), a pontyhimlő (Alloherpesviridae család), valamint a KOI alvókór (Poxviridae család).

Csak a jó immunitás és a halak jó egészségi állapota képes ellenállni ezeknek a fertőzéseknek

Erre a problémára válaszul fejlesztettük ki a hal probiotikumot vitaminnal, amely a betegségek megelőzésére szolgál a tavi halaknál. Ez a termék a Probiotic Pond, amely segít immunizálni a halakat, növelve ellenálló képességüket a vírusos fertőzésekkel, valamint bakteriális fertőzésekkel, gombákkal és parazitákkal szemben.

Hosszú távú alkalmazás során jelentős ellenállóképességet és erős immunválaszt figyeltek meg a tenyésztett halaknál a vírusfertőzésekkel szemben. Sajnos a különféle vírusfertőzések a vízhőmérséklettől függően jelennek meg, ezért ajánlott a Probiotic Pond egész éves adagolása. Alkalmazható közvetlenül a vízbe, vagy az etetett takarmány dúsításával is.

A vírusfertőzések előfordulása a vízhőmérséklet függvényében és tüneteik:

Tavaszi virémia

Optimális fertőzési hőmérséklet: 11–17 °C; érintett halak: ponty, KOI, kárász

Tünetek: Hasüreg duzzanata, kiálló pikkelyek, kidülledt szemek, vérzések a kopoltyúkon, bőrön és izomzatban. A fertőzött halak a part közelében tartózkodnak, a szűrő kifolyójánál; észlelhető reflexcsökkenés, úszási zavarok. Az ifjú halak mortalitása akár 90%.

KOI herpesz vírus

Optimális fertőzési hőmérséklet: 22–26 °C; érintett halak: ponty, KOI, árász

Tünetek: A halak a víz felszínén vagy a szűrő kifolyójánál tartózkodnak, gyakran érzékenyebbek bőrparazitákra és bakteriális fertőzésekre. Bőrükön sérülések, vörös foltok alakulhatnak ki; a hal szeme beesett lehet, gyorsított légzés és a bőr nyálkaképződési zavara figyelhető meg. A kopoltyúkon súlyos elváltozások, akár nekrózis (kopoltyú szétesés) is előfordulhat. A mortalitás elérheti a 80%-ot.

Kárászok vérképzőszervi elhalása

Optimális fertőzési hőmérséklet: 16–25 °C; érintett halak: dísz kárászfélék

Tünetek: A halak letargikusak, amelyek többnyire a tó fenekén tartózkodnak; gyorsított légzés, világos kopoltyúk és világos foltok a testen. A halálozás meghaladja a 95% -ot.

Pontyhimlő

Optimális fertőzési hőmérséklet: 10–15 °C; érintett halak: ponty, KOI

Tünetek: Ez a betegség nem életveszélyes, inkább esztétikai problémát jelent. Pikkelyek alatti hólyagok keletkeznek, leggyakrabban az a hátúszón és a farokúszón. Közvetlen érintkezés esetén nagy a fertőzés átadásának kockázata.

KOI alvókór

Optimális fertőzési hőmérséklet: 15–25 °C; érintett halak: ponty, KOI

Tünetek: A halak nagyon letargikusak, „álmosak”, általában a tó fenekén tartózkodnak, és nem reagálnak az ingerekre. Ha megzavarják őket, gyorsan a felszínre úsznak, majd ismét a fenékre süllyednek. A kopoltyúk nekrózisa és a bőr intenzív nyálkásodása gyakran megfigyelhető. A halálozás akár 100%-ot is elérhet.

Probiotic Pond jelentősen javítja a halak mikrobiomját, ami elősegíti a betegségekkel szembeni ellenállóságot. Az egészséges bélflóra jobb tápanyag felszívódást biztosít, ezáltal javul a halak növekedése és színezettsége. Ezen felül a bőr elsődleges védelmi vonalaként működik, amely megvédi a halakat a gombás, bakteriális, vírusos és parazita fertőzésektől.

Legyenek pikkelyes barátaink egészségesek és okozzanak sok örömet!

Mirek Hanák