98%

Miért használjunk baktériumokat a tavakba, és melyek a legalkalmasabb fajták?

Minden tótulajdonos ismeri és használja a tóbaktériumokat. Akik nem, az inkább kivételek. De miért használjuk őket, és mi a funkciójuk? Sok eladó vagy gyártó a biológiai egyensúlyra hivatkozik, de mit jelent a biológiai egyensúly, és hogyan alakul ki?

bakterie-home_pond-ilustrace

Először osszuk fel a baktériumokat, célunk érdekében nagyon leegyszerűsítve és általánosítva. A tóbaktériumok aerobok (oxigént igényelnek), anaerobok (az oxigén árt nekik), továbbá olyanok, amelyek szerves anyagokból (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) nyerik a tápanyagokat, szakszóval kemoorganoheterotrófok, és olyanok, amelyek szervetlen anyagokból (nitrátok, nitritek, szulfátok stb.) nyerik a tápanyagokat, azaz kemolitotrófok. A baktériumok a természetben nagyon fontos és nélkülözhetetlen szerepet játszanak, lebontják és eltakarítják az elhalt növényeket, állatokat és azok maradványait, így biztosítva a tápanyagok körforgását a természetben. A tóban nem más a szerepük, mint segítenek lebontani az etetési maradékokat, az elhalt növényi részeket, a halak ürülékét, a virágport és minden olyan szennyeződést, amely a vízbe hullik. Működésükkel csökkentik a víz tápanyagtartalmát (trofikus szintjét), amely hatással van a vízi ökoszisztéma stabilitására és a víz oxigéntartalmára. A baktériumok leglátványosabb hatása a halas tavakban, főleg a KOI pontyok esetében mutatkozik meg, mivel ezek nagyétkűek, és jelentősen terhelik a vizet.

Gyakran találkozunk azzal az állítással, hogy a baktériumok (és a vízi növények) a tápanyagok csökkentésével megakadályozzák az algák növekedését a tavakban. Ez tévhit, az algák nem tűnnek el a tavakból, csak növekedésük mértéke válhat elfogadhatóbbá egyes tótulajdonosok számára. Az is téves állítás a gyártók részéről, hogy a baktériumok eltávolítják a foszfort, amely az algák növekedésének fő mozgatórugója. A foszfort eltávolító baktériumoknak olyan körülményekre van szükségük (széntartalmú forrás), amelyek nem teszik lehetővé sem a halak, sem a növények életét a tavakban, még a legtöbb szennyvíztisztító sem képes biológiailag, azaz baktériumokkal eltávolítani a foszfort a vízből. A tápanyagok csökkentésével nem tűnnek el az algák, hanem megváltozik fajösszetételük a tápanyagigényük függvényében. Az algamentes tavak fenntartásához algairtó szerek használata szükséges.

A baktériumok biofilmet hoznak létre a tóban, ez számos mikroorganizmus faj közössége, amelyek szimbiózisban élnek. A biofilm elsősorban a vízből veszi fel a tápanyagokat, bevonja a fóliát (igen, az a síkos fóliát a baktériumok alkotják), a köveket, a szűrőanyagot és a szűrőrendszer falait. Ha megfelelő mennyiségű baktériumot juttatunk a tóba, idővel kialakul a biológiai egyensúly. Ez tulajdonképpen olyan biofilm-felület létrejöttét jelenti, amely folyamatosan képes felhasználni a tóban keletkező tápanyagokat, legyenek azok a halak aktivitásából, környezeti hatásokból vagy más forrásokból, miközben a vízminőség változatlan, és a tótulajdonosok számára elfogadható marad. Fontos, hogy élő baktériumokat juttassunk a tóba, amit minden tulajdonos maga is tapasztalni fog idővel.

Mikor és milyen baktériumokat használjunk a tóban?

Indító vagy szűrőbaktériumok használata tavasszal ajánlott, amikor a víz hőmérséklete eléri legalább a 10 °C-ot, vagy felújított vagy újonnan épített tó üzembe helyezésekor. Az indító baktériumoknak koncentráltaknak kell lenniük, és olyan fajokat kell tartalmazniuk, amelyek hűvösebb vízben is aktívak.

Szezonális baktériumokat, ahogy a nevük is mutatja, a szezon során bármikor alkalmazhatunk. Ezeket a baktériumokat a víz kémiai változásainál adagoljuk, például halkezelés után, vízpótláskor, algairtás után, a halak túletetéséből adódó vízminőség-romlás esetén, vagy ha a szűrőt több mint 12 órára leállítottuk.

Probiotikus baktériumok szimbiotikus baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek a halak bélflórájából származnak. Bizonyos törzsek kombinációja olyan anyagokat termel, amelyek felszívódnak a véráramba, és már alacsony koncentrációban is stimulálják az immunválaszt a kórokozókkal szemben, így védik a halakat a fertőzések kialakulásától. A hal probiotikumok jelenleg az egyetlen lehetséges módjai a súlyos, gyógyíthatatlan vírusos betegségek megelőzésének. Alkalmazásuk a víz 10 °C feletti hőmérsékletekor ajánlott, akár közvetlenül a vízbe juttatva, akár az eledelhez adagolva. A hatás eléréséhez a probiotikus baktériumok használata legalább két-három hónapig szükséges.

A baktériumos készítmények többsége Bacillus sp. baktériumokat tartalmaz, amelyek gyorsan szaporodnak és hatékonyan képesek felhasználni a vízben oldott tápanyagokat. Azonban a cseh éghajlati viszonyok között működő tavakhoz több baktériumfajra és szerotípusra van szükség, amelyek együttműködnek a víztisztításban. A baktériumok egyszerűen a tavakhoz tartoznak.

Home Pond, Mirek Hanák