98%

Mikor indítsuk el a szűrőt a tóban, és mikor kezdjük el etetni a halakat?

Mikor van itt az ideje a szűrő elindításának, amikor még nincs naptári tavasz, de a hőmérséklet már eléri a 15 °C-ot? Ellehet-e már elkezdeni a halak etetését, vagy fennáll valamilyen veszély, ha újra visszatér a tél?

zahradn___jez__rko_spu__t__n___filrace_home_pond

Már mindannyian türelmetlenül várjuk a tavaszt. Nem csoda, hiszen a napsugarak és a nappali 10 °C feletti hőmérsékletek felébresztik bennünk a kert és a tó tavaszi előkészületeinek aktivitását.

Mikor kell elkezdeni a szűrést a tóban?

A válasz egyszerű: „Minél hamarabb, annál jobb”.

A tó számára az a legjobb, ha a szűrőrendszer az év nagy részében működik. Valójában a jég olvadásától a víz befagyásáig. A pontos dátumot azonban senki sem tudja előre megmondani. Minden az időjárás stabilitásától és a hőmérséklettől függ. Ha valaki már február végén vagy március elején elindítja a szűrőt, és tényleg nem lesz fagy éjszaka sem, az helyes döntés.

Amikor visszatér a hideg, és néhány napon keresztül nappal is mínusz 8–10 °C körüli hőmérsékletek lesznek, újra „téliesíteni” kell mindent. Az egyetlen lehetőség az, hogy figyeljük a hosszú távú időjárás-előrejelzést, és március közepe körül lehet gondolkodni az üzembe helyezésen. A legjobb, ha van beépítve egy téli szűrőkör.

A megfelelő időben az alábbi eljárást válasszuk

  • A szűrőtechnológia és a fólia ellenőrzése
  • Száraz növényi részek és szennyeződések eltávolítása
  • Szűrés elindítása
  • Indító baktériumok alkalmazása

 

Erről részletesen írtunk a Tavaszi tóápolás című cikkünkben.

Mikor kell elkezdeni a halak etetését?

Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, mivel a halak hidegvérű állatok (aktivitásuk és anyagcseréjük a környezeti hőmérséklettől függ, nem képesek saját hőt előállítani). Minél hamarabb kezdenek a halak megfelelő táplálékot fogyasztani, annál hamarabb nyerik vissza kondíciójukat a tél után, és nő az immunitásuk a betegségekkel szemben, amelyek tavasszal különösen gyakoriak.

Ha azonban a víz felmelegszik, és a halak elkezdik fogyasztani a táplálékot, majd hirtelen visszatér a hideg idő, az káros lehet számukra. Az emésztésük lelassul, és az emésztőrendszerükben felhalmozódott táplálék ammónia autointoxikációhoz vezethet, amely akár elhulláshoz is vezethet.

A kerti tavakban főként pontyféléket és tokféléket tartanak. A tokhalak egész évben táplálkoznak. A fent említett kockázat főként a pontyfélékre vonatkozik – például KOI pontyokra, kárászokra, domolykókra stb. Ahogy már említettük, a tavaszi időszak a halak egészségi állapota és betegségekre való hajlamuk szempontjából kockázatos, ezért érdemes immunrendszerüket kiváló minőségű takarmánnyal és hal probiotikumokkal támogatni.

Egy fecske nem csinál nyarat. De mi van, ha mégis?

Sok kellemes pillanatot kívánunk, a vízparton kívül is. Home Pond